Maviye Tutkun Olanlara...

7 Şubat 2014 Cuma

Kalamar Nasıl Temizlenir












KALAMARIN TEMİZLENMESİ



KALAMARIN TEMİZLENMESİ


Kalamar temizlemek sanıldığının aksine çok kolaydır. Temizlememiz gereken sadece kalamarın içi ve etinin yüzeyini kaplayan zardır. Kalamarlarınızı ilk seferde biraz uzun sürse de emin olun ikinci seferde çok hızlı bir şekilde temizleyeceksiniz. Dışarıdan kırmızı pembe ve değişik renklerde görünen kalamarın eti yani yenilecek kısmı beyazdır. aşağıda resimlerle size kalamarın nasıl temizleneceğini anlatacağız.

İlk olarak Kalamarımızın kanatlarını tutarak çekiyoruz ve gövdesinden ayırıyoruz. Burada yanlış koparacağım diye korkmayın çünkü kalamarın kanatları gövdesine direkt bağlı değildir. siz çektiğinizde olması gereken yerden ayrılacaktır. Bununla beraber temizlemeniz gereken zarlı kısımda beraberinde gelecektir.

Unutmadan kalamarın kanatları da yeniliyor. Kanatları zarlarını temizlemek üzere bir kenara bırakın ve kalamarın içini boşlatmaya devam edelim.

Kalamarımızın kafasından tutarak çekiyoruz ve gövdesinin içindeki organları ile birlikte dışarı gelmesini sağlıyoruz. Kafasını atmayın en güzel yeri kafası ve kollarıdır. Hatta Uzakdoğulular kalamarın uzun kollarının insana özel güçler verdiğine inanırlar ve yedikleri kalamarda özellikle bu kolların olmasına özen gösterirler. Kafasını aldıktan sonra gövde kısmının ucundan bastırınca dışarı jelatinimsi bir kemiğin çıktığını fark edeceksiniz. Bunu çekerek çıkartın bu kuş tüyü gibi kıkırdak kalamarın tek kemiğidir.

Ara kafası koparak geliyor ve organları içeride kalıyor ama önemli değil zaten bir şekilde o organlar dışarı gelecek. Unutmadan Kalamarın organlarını dışarı alırken mürekkep kesesini patlatabilirsiniz korkmayın sadece biraz mürekkep akacaktır yıkanınca gider.

Organları çıkarıp attıktan sonra kalamarın et kısımlarının üstünü kaplayan zarı temizliyoruz. Kalamarın eti beyaz ve elimizle tutulabilen zar kalmayana dek temizlemeye devam ediyoruz. sonuçta gövde ve kanatlar bembeyaz çıkıyor ortaya...

Daha sonra gövdenin içini temizlemek üzere ters düz edeceğiz. Bunun için resimlerde görüldüğü gibi kalamarın gövdesinin uç kısmından veya gövdesinin orta kısmından parmağınızla iç kısma etini iterek ters düz edebilirsiniz. Çok zorlanırsanız bıçakla kesip içini öylede temizleyebilirsiniz ama kalamar genel olarak halka halka servise sunulduğu için ters düz edilerek içi yıkanır. Gövdesinden sonra kanatlarında zarları temizlenir. kafa kısmında kollarının ortasında küçük misket şeklindeki dişleri çıkarılır ve atılır. Kafasının ense kısmındaki sert kısımlarda çıkarılıp atılır. Gözleri kafasından ayrılır ve atılır. Kollardaki görünen zarların alabildiğinizi alın ama fazla uğraşmayın çünkü kollar o şekilde de yenilebilir.

Temizleme işlemi bittikten sonra kalamarın gövde kısmı halka halka doğranır kanatlar uygun büyüklüklerde parçalanır. Kolları uzunluklarına göre bir kaç parçaya bölünür. Artık kalamarımız pişirilmeye hazırdır. Kalamar pişirmeye uygun bir tarif ile hazırlanarak pişirilir. Kalamar ile ilgili farklı tarifleri sitemizde bulabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bültenlerimizi Maille Almak İçin

DESTEK İÇİN MAİLİMİZ

Mail Gönder: coolpomak@gmail.com

YAZAR EKİBİMİZ