Maviye Tutkun Olanlara...

9 Şubat 2014 Pazar

Ahtapot Izgara


RUM USULÜ AHTAPOT IZGARA

Rum Usulü Ahtapot Izgara

Türkiye de  bir çok lokanta da, Yunan ya da Rum usulü diye servis edilen ahtapotlar için daha pratik bir yöntem olan ahtapotu alıp sirkeli suda haşlayıp sonra da kömür ızgarada kızartarak servis ediliyor. Vantuzlarını ayıklamadıkları için de Rum usulü diyorlar. Böylece hem zamandan kazanılıyor hem de kışın güneş ve sıcaklığın yeterli olmadığı zamanlarda da servis yapabiliyorlar. Zira, asıl Rum usulü ahtapot, yazın o sıcak güneşinde kurutularak yapılmakta...

Bu işin asıl lezzetli olan usulü ise şöyle; yakalanan ahtapot iyice dövüldükten sonra, vantuzları güneşe gelecek şekilde asılır ve bir gün kurutulur, böylece sertliği azalan ahtapotun kolları kesilir ve zeytinyağı ile ovulup birkaç saat marine edilir. Bundan sonra uygun ateşte ızgarada pişirilir ve servis edilirken üzerine, bolca zeytinyağı, karabiber ve kekik dökülür... Haşlanmadan yapıldığı için de hafif dişe gelen bir sertliği olur bu da çiğnenerek yeninilmesini ve çiğnenirken tadınını daha iyi alınmasını sağlar.




Basit Yöntem ise aşağıdaki gibi...

IZGARA AHTAPOT


Malzemeler:
  • 1-2 kg ahtapot
  • 1 tutam karabiber
  • 2 diş sarımsak
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • Yarım şişe maden suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Ahtapot temizlenir, parmak kalınlığında dilimlenir. Diğer malzemeler karıştırılır ve üzerine dökülür, buzdolabında 1 saat bekletilir. Daha sonra ızgarada kızarana kadar pişirilir.


Yukarıdaki Midilli Adası'nda ahtapot ile birlikte ikram edilen kabak çiçeğinin dolma kızartması... Çok yakında bu özel tadı da sizlerle paylaşacağız.


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bültenlerimizi Maille Almak İçin

DESTEK İÇİN MAİLİMİZ

Mail Gönder: coolpomak@gmail.com

YAZAR EKİBİMİZ